Historie & Museum
Historien om Sødisbakke starter tilbage i 1866, hvor man byggede en ”Tvangs- og arbejdsanstalt” til anbringelse af betlere og løsgængere, der ikke kunne klare sig selv.
Denne anstalt lukkede i 1939 og blev erstattet af ”Anstalten Mariager” i 1940, som fik til huse i nye bygninger, og som blev bosted for det man dengang kaldte åndssvage.
I dag har Sødisbakke udviklet sig til at være et moderne botilbud for voksne med nedsat funktionsevne, hvor man sikrer, at den enkelte beboer kan bruge sine ressourcer optimalt i overensstemmelse med egen udvikling, behov og ønsker.
Som institution kan Sødisbakke fejre sit 80 års jubilæum i 2020.
Sødisbakkes historie illustrerer tydeligt den store udvikling, der er sket på handicapområdet de sidste 100 år - og endda også blot de sidste 40 år. Den fortæller om de samfundsmæssige menneskesyn, der har været fremherskende gennem årene, og som har været afgørende for den indsats, der gennem tiden er blevet udført på Sødisbakke.
Sødisbakke Museum - et unikt indblik i institutionens spændende udvikling og historie
Sødisbakke Museum rummer mange spændende genstande og fortællinger om beboernes og de ansattes liv og dagligdag i tiden fra 1940 og frem til i dag. Udstillingerne viser bl.a. hvordan beboerne arbejdede med forskellig slags håndværk og hjalp med at drive landbrug og gartneri.
Samtidig er det også historien om en tilgang, hvor man forsøgte at "normalisere" udviklingshæmmede og hvor urolige beboere blev fikseret i kraftige læderremme, hvilket først blev forbudt i 1980.
Museet drives af frivillige tidligere ansatte på Sødisbakke, der brænder for at bevare og videreformidle Sødisbakkes spændende historie. Med et indgående kendskab til historien, gør de en rundvisning ekstra levende og vedkommende gennem fortællinger og anekdoter fra deres tid på Sødisbakke.
Sødisbakke Museum
ÅBNINGSTIDER
Hele året: Tirsdag fra 14.00 til 17.00
Fra 1. april til 30. september: Torsdag fra 14.00 til 17.00
December lukket
Gratis entré
Museet er indrettet på loftetagen i Bygning C - der er elevator
Sødisbakke Museum Folder
Mariagers Maskot
En af de mange fortællinger fra Sødisbakke, som du kan høre på Sødisbakke Museum, omhandler Niels Nøhr, der gik under navnet "Mariagers Maskot".
I kraft af sin særegne personlighed blev han identisk med det gamle Mariager, og samlede sig mange venner i sine mere end 50 år i byen. Han er et eksempel på den tætte forbindelse og samhørighed, der er og altid har været mellem Sødisbakkes beboere og indbyggerne i Mariager.